نحوه اتصال شیر برقی پنوماتیک تا حدودی به برند و نوع آن بستگی دارد. با توجه به دفترچه راهنما، میتوانید تا حدودی با نحوه اجرایی آن آشنا شوید. همچنین، رعایت برخی نکات کلیدی ضروری است. برای مثال، هنگام اجرای لوله به شیر برقی، تمیز کردن درون آن نباید فراموش شود. شرایط محیطی و محل نصب نیز به نحوه اجرای شیر برقی پنوماتیک تاثیرگذار است. بنابراین بهتر است قبل از خرید این ابزار به فضایی که قرار است شیر در آن قرار گیرد، توجه کنید. در این مقاله از ایرپنوماتیک در مورد این موضوع بیشتر صحبت خواهیم کرد.
طرز کار شیر برقی پنوماتیک
قبل از یاد گرفتن نحوه اتصال شیر برقی پنوماتیک، باید با طرز کار آنها آشنا شوید. به محض ورود جریان به دستگاه، نیروی الکتریکی به نیروی مکانیکی تبدیل میشود. نیروی ایجاد شده، فرآیندهای ضروری مانند چرخیدن و باز و بسته کردن مسیر هوای فشرده شده را به نتیجه میرساند. شیرهای برقی به دو حالت دو راهه و سه راهه کار میکنند. جریانی که به بوبین شیرهای برقی وارد میشود، کار قطع یا وصل کردن را انجام میدهد و هوای فشرده شده را از یک راه از قبل مشخص شده به بیرون هدایت میکند.
نکته مهمی که در نصب شیرهای پنوماتیکی وجود دارد این است که در صورت وجود شیر دو راهه، سیستم کاملا باز یا بسته میشود. در حالی که برای شیرهای سه راهه هنگام باز شدن، هوای فشرده داخل شیر به کمک دو خروجی خارج خواهد شد.
شیر برقی پنوماتیک در چه مکانهایی نصب میشود؟
هنگام استفاده از شیرها، گرمای زیادی تولید میشود. برای جبران این موضوع و خنک سازی شیر برقی پنوماتیک، بهتر است اطراف آن کاملا خالی باشد و وجود تهویه مناسب در محیط خالی نیز ضروری است. جهت درست سیال روی بدنه دستگاه با فلش مشخص شدهاست. شیرهایی که برای انتقال سیال جهت یک طرفه ای دارند، قبل از راهاندازی آنها باید ورودی و خروجی به خوبی تعیین شود. بستن محکم لولههای دو طرفه نیز به توجه زیادی نیاز دارد و برای پیشگیری از ایجاد فشار زیاد، استفاده از آچارهای مناسب بسیار مهم است.
اگرچه اجرای شیرها کار سختی نیست، اما انجام آن توسط متخصص کاربلد انتخاب بهتری است. بدین شکل، نکات مهم اجرایی به خوبی رعایت و از بروز مشکلات خطرآفرین پیشگیری میشود.
لوازم مورد نیاز برای نصب شیر برقی پنوماتیک
علاوه بر یادگیری نحوه اتصال شیر برقی پنوماتیک، برای نصب این دسته از شیرها لازم است برخی قطعات مورد نیاز را تهیه کنید:
- اتصالات پنوماتیک
- کابل یا سیم برق
- پایه یا زیر شیری
- شیلنگهای پنوماتیک
- اگزوز
نحوه سیم کشی شیر برقی پنوماتیک
بعد از تهیه تمام وسایل مورد نظر میتوانید کار وصل کردن شیر را شروع کنید. به طور کلی، آموزش نصب شیر برقی پنوماتیک از دو بخش اتصالات پنوماتیکی و اتصالات الکتریکی تشکیل میشود.
نصب اتصالات پنوماتیک
تمام قسمتهای شیر مانند اتصالات پنوماتیکی و اگزوز را مطابق نقشه پیش ببرید. زیرا طرح استاندارد هر شیر پنوماتیکی درون نقشه آن بیان شده است. برای پیاده سازی سیستم اتوماسیون استفاده از اتصالات ضرورت دارد و ورودی و خروجیهای شیر باید بر اساس نقشه پیش برود.
سیم کشی شیر برقی پنوماتیک
بوبین شیر پنوماتیک به دو رشته سیم برق جداگانه وصل میشود. با اجرای ارت، سیم دیگر اضافه خواهد شد. معمولا اکثر شیرها از یک بوبین بهرهمند هستند که همراه دو سیم اجرا میشود. اما شیرهایی با دو بوبین نیز طراحی شدهاند که در کمترین حالت با 4 سیم برای هر دو بوبین سیمکشی میشوند. برای بوبینهای 220 ولت AC توالی اتصال سیم کشی چندان مهم نیست. اما برای اتصال بوبینهای جریان DC ضروری است از توالی اتصال سیمهای مثبت و منفی استفاده شود.
در صورت وجود سیم کشی داخلی بوبین و خروج یک جفت رشتهسیم از درون آن، از همان رشتهسیم برای اتصال الکتریکی میتوان استفاده کرد. اما در بیشتر مواقع بوبینها کابل کشی نشدهاند. با برداشت قاب پلاستیکی بوبین امکان دسترسی به ترمینال ایجاد میشود. قسمت اتصال الکتریکی به حالت 3 شاخه به بوبین شیر وصل است. دو اتصال آن فاز و نول و یا به صورت مثبت و منفی 24 ولت طراحی شدهاست که یک ترمینال برای اتصال زمین نیز دارد. بوبین با اتصال به زبانه بدنه شیر اجرا میشود که برای محکم سازی آن از مهره پلاستیکی یا فلزی استفاده میکنند.
آموزش نصب شیر برقی پنوماتیک
در راهنمای نحوه اتصال شیر برقی پنوماتیک توصیه میشود، این ابزار در محیط کاملا خشک و دارای تهویه قرار بگیرد. چراکه شیر برقی هنگام استفاده بسیار داغ میشود و برای عملکرد مناسب، خنک بودن دستگاه بسیار اهمیت دارد. لولههای دو سمت شیر باید محکم سازی شود. همچنین بستن آنها توسط آچار مناسب جز نکات کلیدی حین نصب است. بهترین شرایط برای نصب شیرهای برقی این است که بوبین شیر در سمت بالا قرار گیرد و زاویه 90 درجه داشته باشد. این کار مانع ورود گرد و غبار و کثیفی درون شیر میشود.
نکات نصب شیر برقی پنوماتیک
برای شروع کار خوب است با نکات مهم هنگام نصب آشنا شوید:
- قبل از راهاندازی سطح شیلنگ را بررسی کنید و از عدم وجود هر گونه آسیب دیدگی و پارگی مطمئن شوید.
- نیازی نیست شیلنگهای پنوماتیک را بشویید.
- از آنجا که شیلنگها در رولهای 100 متری تولید میشوند، نیاز است برای نصب در قطعات مناسب برش بخورند. برای انجام این کار دقت داشتهباشید، برش شیلنگ صاف، تمیز و بدون زدگی باشد.
- هرگز برش شیلنگ را به حالت منحنی انجام ندهید.
- از آنجا که شیر برقیها بدون اگزوز کار میکنند، اما برای رفع صداهای مزاحم در محل تخلیه از اگزوز استفاده کنید.
- بعد از سیم کشی، متصل کردن مهره انتهایی بوبین شیر برقی را فراموش نکنید. در صورت عدم رعایت این موضوع، احتمال شل شدگی بوبین و سوختن آن وجود دارد.
- هرگز برای اتصال برق به بوبین شیر برقی از ولتاژ خلاف آن استفاده نکنید. برای مثال، اتصال برق 220 ولت به بوبین 24 ولت یا برعکس اصلا گزینه مناسبی نیست.
کلام آخر
نحوه نصب شیر برقی پنوماتیک به دلیل ساختار خاص به تخصص و مهارت کافی نیاز دارد. در واقع هر فردی بدون آگاهی و اطلاعات لازم نمیتواند این کار انجام دهد. علاوه براین، دقت به برند و نوع شیر در نحوه اتصال شیر برقی پنوماتیک اثرگذار است.