Search
Close this search box.

انواع جک پنوماتیک

viradminviradmin
169 بازدید
انواع جک پنوماتیک

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عملگرهای سیستم‌های پنوماتیک، سیلندر پنوماتیک است که با نام جک پنوماتیک نیز شناخته می‌شود. کارکرد این جک به وسیله هوای فشرده انجام می‌شود. در واقع می‌توان گفت تبدیل نیروی فشار باد به نیروی چرخشی یا خطی به منظور استفاده‌های صنعتی، توسط این جک انجام می‌گیرد. با توجه به استفاده‌های متنوع از این وسیله، انواع سیلندر پنوماتیک تولید می‌شوند و در بازارهای مربوطه عرضه می‌گردند تا به نیازهای مختلف متقاضیان پاسخ دهند. در این مقاله از ایرپنوماتیک سعی کرده‌ایم به طور کامل انواع سیلندر پنوماتیک را معرفی کنیم.

از آنجایی که برخی جک پنوماتیک را با عنوان سیلندر پنوماتیک می‌شناسند، انواع این جک را نیز تحت عنوان انواع سیلندر پنوماتیک می‌دانند. این سیلندر از جمله اصلی‌ترین قطعات و اجزای سیستم‌های پنوماتیکی، به شمار می‌رود. سایر اجزای سیستم همچون واحد مراقبت پنوماتیک، شیر برقی پنوماتیک و مواردی از این قبیل، تنها به منظور کنترل و برای به حرکت درآوردن سیستم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع جک پنوماتیک

با توجه به گستردگی بسترهای استفاده از سیستم‌های پنوماتیک، انواع سیلندرهای پنوماتیک با توجه به کاربردهای متفاوتی که می‌توانند در سیستم‌های گوناگون داشته باشند، تولید و عرضه می‌شوند. اغلب وسایلی که حتی به صورت روزمره با برخی از آن‌ها سروکار داریم و آن‌ها را برای تسهیل امورات خود به کار می‌بریم، یکی از انواع این جک را دارند. به عنوان مثال، می‌توان به جک پنوماتیک هود اشاره کرد. همچنین جک پنوماتیک دوچرخه، درب پارکینگ، جک پنوماتیک بچینگ یا تراشکاری نیز از دیگر مواردی هستند که هر کدام از آن‌ها، یکی از انواع سیلندر پنوماتیک به کار رفته‌است. در ادامه انواع سیلندر پنوماتیک را نام خواهیم برد و هر کدام را توضیح خواهیم داد.

 

انواع مختلف جک پنوماتیک

 

جک پنوماتیک استیل

یکی از انواع سیلندر بادی، جک پنوماتیک استیل است که همان‌طور که از نام آن پیداست، جنس بدنه آن استیل است. این نوع جک برای محدوده نیرویی متوسط کاربرد دارد و شکل ظاهری بدنه آن نیز به صورت استوانه است. نحوه عملکرد جک استوانه‌ای به صورت دو طرفه است و پیستون آن نیز دارای مگنت است.

این جک از قابلیت نصب به طور مفصلی و از هر دو انتهای آن را دارد. از مهم‌ترین مواردی که جک پنوماتیک استیل در آن کاربرد دارد، می‌توان به خطوط تولید کارخانجات مربوط به مواد غذایی، تجهیزات پزشکی، خطوط ماشین سازی و مواردی از این دست اشاره کرد. لازم به ذکر است که به هنگام خرید این جک، باید حتماً به قطر پیستون و کورس حرکت که بر پایه طراحی دستگاه مورد نظر است، توجه داشت.

جک پنوماتیک انگشتی یا گریپر

سیلندر پنوماتیک انگشتی به عنوان یکی از خاص‌ترین عملگرهای پنوماتیکی به شمار می‌رود که برخی آن را تحت عنوان گریپر پنوماتیک نیز می‌شناسند. نحوه عملکرد این جک در واقع مشابه با وسیله چنگک است؛ به این صورت که وسیله مورد نظر را می‌گیرد و کار خود را انجام می‌دهد. در واقع نقش نگهدارنده و یا گیره در سیستم پنوماتیک، بر عهده گریپرها است. از این جهت، آن‌ها را انگشت‌های پنوماتیکی می‌نامند.

قدرت این وسیله از انگشتان دست بیشتر است و در شرایطی که نتوانیم از انگشتان دست برای نگه داشتن یا برداشتن چیزی استفاده کنیم، می‌توانیم انگشتان پنوماتیکی را به کار ببریم. قسمت داخلی گریپر پنوماتیک از یک یا چند سیلندر پنوماتیکی تشکیل شده‌است. تعداد عملگرهای به کار رفته در درون گریپر، به نسبت تعداد فک‌های گریپر متفاوت خواهد بود. لازم به ذکر است که جک پنوماتیک انگشتی (گریپر) با توجه به نوع حرکت آن، به دو دسته گریپر با حرکت چرخشی و گریپر با حرکت خطی تقسیم می‌شود.

 

جک پنوماتیک انگشتی گریپر

 

جک پنوماتیک بدون شفت

سیلندر بادی بدون شفت یکی از مهم‌ترین پرکاربردترین انواع جک پنوماتیک محسوب می‌شود. در اغلب موارد از انواع سیلندر پنوماتیک، شفت متحرک وجود دارد؛ اما برخلاف آن‌ها، سیلندر پنوماتیک بدون شفت، همان‌طور که از نامش مشخص است، شفت متحرک ندارد. بلکه ساختار آن به گونه‌ای انجام شده‌است که با یک پایه کوپل شده به بدنه و یا سیلندر بر روی محور حرکت می‌کند. پایه‌های کوپل شده مورد نظر همچنین با نام‌های کالسکه‌ای، واگن و مواردی از این دست نیز شناخته‌می‌شود. نحوه کار جک پنوماتیک بدون شفت به این صورت است که هوا به وسیله شلنگ، به پورت‌های ورودی و خروجی منتقل می‌شود. البته لازم به ذکر است که این جک نیز تنها از طریق هوای فشرده کار می‌کند.

جک پنوماتیک تلسکوپی

سیلندر تلسکوپی را می‌توان به عنوان یکی از کم کاربردترین انواع جک بادی دانست. از این جهت، ممکن است میزان موجودی این جک در بازار کمتر از سایر جک‌های پنوماتیک موجود باشد. ساختمان جک تلسکوپی از چندین پیستون لوله‌ای و اسلیو ساخته‌شده‌است که هرکدام از این پیستون‌ها، قطرهای متفاوتی دارند و در درون یکدیگر قرار می‌گیرند. همچنین جک پنوماتیک تلسکوپی به شیر هواگیری نیز مجهز شده‌است. بیشترین کاربرد این نوع جک به سیلندر پنوماتیک آسانسور مربوط می‌شود.

جک پنوماتیک قابل تنظیم

این نوع جک را می‌توان در اهداف کاربردی متفاوت به کار برد که به جهت تنظیم آن نیز شیرهای کنترل مورد نظر، استفاده می‌شوند. عملکرد جک پنوماتیک قابل تنظیم به این صورت است که در ابتدا شیر کنترل باز می‌شود. به این ترتیب میزان هوای ورودی افزایش خواهد یافت و می‌تواند به مقدار مدنظر برسد.
در این نوع جک، ضربه گیرهایی وجود دارند که از اهمیت بالایی برخوردار هستند و البته مزایای بسیاری را نیز شامل می‌شوند. از این جهت لازم است به گونه‌ای تنظیم و تعبیه شوند که در انتهای کورس، هیچ برخوردی با بدنه سیلندر نداشته‌باشد.

جک پنوماتیک چرخشی (دورانی یا روتاری)

سیلندر پنوماتیک چرخشی به وسیله قدرت سیالی که تحت فشار است، کار می‌کند. البته این نوع جک، با نام‌های جک پنوماتیک دورانی و یا روتاری نیز شناخته می‌شود. در هنگام عملکرد، محور آن در راستای زوایای محدود می‌چرخد که البته این زوایا ثابت هستند. از آنجایی که سیلندر چرخشی به عنوان یک وسیله دارای رزوه پیچ است، در موارد مربوط به تقویت نیرو به کار برده‌می‌شود. همچنین بهتر است بدانید این جک حرکت چرخشی را به حرکت خطی تبدیل می‌کند.

جک چهار میل پنوماتیک

تنوع بسیار بالا و قیمت مناسب خرید جک چهار میل پنوماتیک، آن را به یکی از پرمصرف‌ترین انواع جک پنوماتیک تبدیل کرده‌است. همچنین شکل ساختمان این نوع جک موجب شده است از آن تحت عنوان چهار میل نام برده‌شود. چراکه به وسیله 4 عدد میله مهار شده‌است و ابتدا و انتهای آن به هم متصل هستند. بدنه این جک از جنس آلومینیوم است و از اجزای تشکیل دهنده‌ی آن می‌توان پیستون سیلندر پنوماتیک، میل مهار سر و ته جک، کفشک سر و ته، شفت از جنس کروم و لوازم جک پنوماتیک را نام برد که می‌توانند از جنس پکینگ، ایکس رینگ و اورینگ باشند. این نوع جک با عنوان جک چهارگوش پنوماتیک نیز شناخته‌می‌شود.

 

جک پنوماتیک چهار میل

 

جک پنوماتیک دو طرفه

سیلندر پنوماتیک دو طرفه با توجه به کاربردهای مختلف آن، به صورت دوکاره و تک کاره تولید و به بازار عرضه می‌شود. این نوع جک در انواع مختلف صنایع همچون پلاستیک سازی، دارویی، غذایی و مواردی از این دست کاربرد دارد. در ساختار جک چند کاره از فنر استفاده نشده‌است و توسط حرکت رفت و برگشت هوای فشرده کار می‌کند. این در حالی است که نوع تک کاره آن توسط فنر کار می‌کند.

جک پنوماتیک دو شفت

سیلندر پنوماتیک دو شفت یکی از انواع جک پنوماتیک است که در واقع نوعی جک هدایت شونده به شمار می‌رود. یک جک هدایت شونده وظیفه دارد با کاهش میزان انحراف، مواردی همچون ناهماهنگی و ارتعاش در طی مدت زمان انجام کار به حداقل میزان ممکن برسد تا کار با دقت بالایی انجام گیرد. از این جهت، این جک در مواردی به کار می‌رود که لازم است با دقت بالا و البته در شرایط تکرار انجام شوند.

جک میل مخفی

جک میل مخفی پنوماتیک به جهت دارا بودن میله‌های مخفی این نام را گرفته‌است. این نوع جک مانند سایر انواع جک پنوماتیک، حرکت رفت و برگشتی را به وسیله فشار هوا انجام می‌دهد. کورس حرکتی این نوع جک تنها از یک سمت انجام می‌شود. در واقع از یک سوی سیلندر هوای فشرده وارد می‌شود که این هوا موجب به حرکت درآمدن پیستون‌ها خواهد شد. همچنین وارد شدن هوا از طرف دیگر پیستون، موجب می‌شود پیستون به سمت پایین حرکت کند.

 

معرفی انواع جک پنوماتیک

 

جک پنوماتیک راهنما دار (کتابی)

جک پنوماتیک کتابی که گاهی به آن راهنما دار نیز گفته‌می‌شود، به جهت افزایش میزان دقت کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. درواقع در این نوع جک یک یا دو شفت راهنما به شفت اصلی اضافه می‌شود و به این ترتیب، احتمال چرخش شفت اصلی یا قطعه کار در حین حرکت کاملاً صفر خواهد شد. البته این نوع جک اغلب با توجه به حرکت شفت و نوع نصب آن نامگذاری می‌شود که می‌تواند راهنما دار، کتابی و یا کشویی باشد.

جک پنوماتیک قلمی

از پرمصرف‌ترین و کارآمدترین انواع جک بادی، جک قلمی پنوماتیک است. کارایی منحصر به فرد این نوع جک را می‌توان مربوط به جنس سیلندر و ابعاد آن در سیستم‌های پنوماتیک دانست. همان‌طور که از نام این جک مشخص است، سیلندر پنوماتیک قلمی ابعاد کوچکتری نسبت به سایر انواع سیلندر پنوماتیک دارد که این موضوع توانسته‌است موجب افزایش میزان راندمان این نوع جک شود. همچنین وجود این جک در جنس‌های استیل و آلومینیوم، شرایط استفاده از آن را در صنایعی که در آن‌ها نیاز به استریل شدن قطعات وجود دارد، مهیا کرده‌است.

جک رادلس

جک رادلس یکی از انواع سیلندر پنوماتیک به شمار می‌رود که می‌تواند در یک مسیر خطی و به وسیله هوای فشرده کار را انجام دهد. این نوع جک از این قابلیت برخوردار است که بدون استفاده از شفت، بار را در کنار پیستون حرکت دهد؛ این در حالی است که جک پنوماتیک معمولی به جهت کشیدن و یا فشار دادن بار از یک شفت استفاده می‌کند که به پیستون متصل شده‌باشد. به کار بردن جک رادلس موجب صرفه جویی در استفاده از فضا می‌شود و شرایط برای پشتیبانی و هدایت بار را مهیا می‌کند.

 

جک پنوماتیک رادلس

 

جک کامپکت

جک پنوماتیک کورس کوتاه با نام جک کامپکت شناخته‌می‌شود که مناسب‌ترین نوع جک برای شرایطی است که در فضای محدود به کار می‌رود و از حرکت مکانیکی مناسبی نیز برخوردار است. پیکربندی این نوع جک از نوع میله پیستونی است و در انواع یک طرفه و دو طرفه تولید و عرضه می‌شوند. تفاوت این نوع جک با جک چهار میل تنها در بدنه و پیستون است که جک چهار میل، از بدنه و پیستون با ضخامت کمتر و شفت پیستون کوتاه‌تر برخوردار است.

سیلندر پنوماتیک برقی

از دیگر انواع جک بادی که کاربردهای بسیاری دارد، می‌توان به سیلندر پنوماتیک برقی اشاره کرد. ساختمان این جک از استوانه، پیستون، سوپاپ، کنترل کننده، منبع تغذیه و لوله‌ها و اتصالات ساخته‌شده‌است که می‌توانند موجب کارکرد صحیح و مؤثر دستگاه شوند. همچنین شرایط لازم را به جهت کنترل دقیق موقعیت و یا ارتفاع اشیاء مختلف فراهم می‌کنند.

کاربردهای جک پنوماتیک برقی، صنایع مختلف را در برمی‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به ساختمان سازی، صنایع مربوط به تولید لوازم خانگی، صنایع نفت و گاز، تولید تجهیزات پزشکی، صنایع معدنی، خودروسازی و دیگر موارد اشاره کرد. این نوع جک مزایا و معایبی دارد که از این جهت، لازم است به هنگام تهیه و خرید آن، تمام موارد و نیازها مورد بررسی قرار گیرند. به این شکل انتخاب جک، به صورت صحیح و کاربردی انجام می‌شود.

جک پنوماتیک برگشت فنر

جک پنوماتیک برگشت فنر یکی از انواع جک بادی به شمار می‌رود که ساختمان آن از لوله سیلندر، پیستون، میله پیستون، مهر و موم و واشر تشکیل شده‌است. این نوع جک نیز در درون سیلندر دارای یک فنر است و کارکرد آن به وسیله هوای فشرده صورت می‌گیرد.
عملکرد این جک به صورتی انجام می‌شود که در یک جهت، پیستون را به حرکت درمی‌آورد تا به جهت برگشتن به موقعیت اولیه، نیروی فنر به وجود آید. همچنین این جک یک درگاه دارد که به منظور تأمین هوای فشرده از آن استفاده می‌شود. سیلندر پنوماتیک برگشت فنر نیز مانند برخی از انواع سیلندر اتوماتیک، خود به دو دسته برگشت فنر و باز شدن فنر تقسیم می‌شود.

با توجه به تمام انواعی که نام بردیم، شما می‌توانید بر اساس نیاز خود، هر یک از انواع سیلندر پنوماتیک را از سایت فروشگاه ایرپنوماتیک خریداری نمایید.

دسته بندی بلاگ
اشتراک گذاری

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید خالی است.

بازگشت به فروشگاه
ورود به سایت